o 35. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni.
Ocenjevanje je potekalo od 1. do 4. junija 2021 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.
Predsednica:
Stanka Podkrajšek, univ. dipl. inž. živ. teh.
Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo in probiotike, Ljubljana
Člani:
izr. prof. dr. Andreja Čanžek Majhenič
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo, Ljubljana
asist. dr. Diana Paveljšek
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo, Ljubljana
Borut Kolenc, mag. inž. zoot.
Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo in probiotike, Ljubljana
Petra Osterman, univ. dipl. inž. živ. teh.
Viški vrtci, Ljubljana
prof. dr. sc. Neven Antunac
Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb
doc. dr. sc. Nataša Mikulec
Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb
Tehnični vodja: mag. Franc Muhič, Ljubljana
Na ocenjevanju je sodelovalo 22 podjetij z 211 izdelki:
Država | Podjetja | Izdelki |
Slovenija | 17 | 157 |
Hrvaška | 3 | 35 |
Avstrija | 1 | 12 |
Belgija | 1 | 7 |
Število ocenjenih izdelkov: 211
Število nagrajenih izdelkov: 210
Število nenagrajenih izdelkov: 1
Število izločenih izdelkov: 0
Šampioni | 8 | 3,79 % |
Velika zlata medalja | 62 | 29,38 % |
Zlata medalja | 69 | 32,70 % |
Srebrna medalja | 62 | 29,38 % |
Bronasta medalja | 9 | 4,27 % |
Skupaj | 210 |
(izdelek, ki je tri leta zaporedoma dobil veliko zlato medaljo in v svoji skupini po številu točk dosegel najmanj tretji rezultat)
Bio Wiesenmilch Rahmkäse 55% F.i.T. | Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H. |
Bio Wiesenmilch Almkäse 50% F.i.T. | Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H. |
Mleko v prahu | Pomurske mlekarne d.d. |
Ementalec | Pomurske mlekarne d.d. |
Ljutomersko maslo | Pomurske mlekarne d.d. |
Ljutomersko surovo maslo brez laktoze | Pomurske mlekarne d.d. |
Mliječni puding vanilija | Vindija d.d. Varaždin |
‘z bregov UHT Kozje mlijeko | Vindija d.d. Varaždin |
Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila:
Skutam brez laktoze MUKI – Ljubljanske mlekarne, d.o.o. za izdelek s kakovostnejšo prehransko vrednostjo
Člani komisije cenimo trud proizvajalca pri proizvodnji tega izdelka zaradi njegove kakovostnejše prehranske vrednosti, saj je ta izdelek brez dodanega sladkorja ter ojačevalcev okusa, uporabljena so naravna barvila, dodan pa je tudi kalcij in vitamin D. Ker je izdelek prvotno namenjen otrokom, je še toliko bolj pomembno, da proizvajalci stremijo k manjšemu vnosu sladkorja ter uporabi bolj naravnih sestavin.