Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov 2021

OCENJEVANJE 2021


Rezultati po proizvajalcih (pdf)

 

ZAPISNIK

o 35. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni.
Ocenjevanje je potekalo od 1. do 4. junija 2021 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.

OCENJEVALNA KOMISIJA:

Predsednica:
Stanka Podkrajšek, univ. dipl. inž. živ. teh.
Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo in probiotike, Ljubljana

 

Člani:
izr. prof. dr. Andreja Čanžek Majhenič
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo, Ljubljana

asist. dr. Diana Paveljšek
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo, Ljubljana

Borut Kolenc, mag. inž. zoot.
Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo in probiotike, Ljubljana

Petra Osterman, univ. dipl. inž. živ. teh.
Viški vrtci, Ljubljana

prof. dr. sc. Neven Antunac
Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb

doc. dr. sc. Nataša Mikulec
Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb

Tehnični vodja: mag. Franc Muhič, Ljubljana

 

STATISTIČNI PODATKI O UDELEŽENCIH IN REZULTATIH OCENJEVANJA

Na ocenjevanju je sodelovalo 22 podjetij z 211 izdelki:

Država Podjetja Izdelki
Slovenija 17 157
Hrvaška 3 35
Avstrija 1 12
Belgija 1 7

Število ocenjenih izdelkov: 211
Število nagrajenih izdelkov: 210
Število nenagrajenih izdelkov: 1
Število izločenih izdelkov: 0

 

PODELJENA ODLIČJA

Šampioni 8 3,79 %
Velika zlata medalja 62 29,38 %
Zlata medalja 69 32,70 %
Srebrna medalja 62 29,38 %
Bronasta medalja 9 4,27 %
Skupaj 210

Šampioni

(izdelek, ki je tri leta zaporedoma dobil veliko zlato medaljo in v svoji skupini po številu točk dosegel najmanj tretji rezultat)

Bio Wiesenmilch Rahmkäse 55% F.i.T. Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Bio Wiesenmilch Almkäse 50% F.i.T. Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Mleko v prahu Pomurske mlekarne d.d.
Ementalec Pomurske mlekarne d.d.
Ljutomersko maslo Pomurske mlekarne d.d.
Ljutomersko surovo maslo brez laktoze Pomurske mlekarne d.d.
Mliječni puding vanilija Vindija d.d. Varaždin
‘z bregov UHT Kozje mlijeko Vindija d.d. Varaždin

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila:

Skutam brez laktoze MUKI – Ljubljanske mlekarne, d.o.o. za izdelek s kakovostnejšo prehransko vrednostjo

Člani komisije cenimo trud proizvajalca pri proizvodnji tega izdelka zaradi njegove kakovostnejše prehranske vrednosti, saj je ta izdelek brez dodanega sladkorja ter ojačevalcev okusa, uporabljena so naravna barvila, dodan pa je tudi kalcij in vitamin D. Ker je izdelek prvotno namenjen otrokom, je še toliko bolj pomembno, da proizvajalci stremijo k manjšemu vnosu sladkorja ter uporabi bolj naravnih sestavin.

Rezultati po proizvajalcih (pdf)