Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov 2017

OCENJEVANJE 2017


ZAPISNIK

o 31. ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 55. mednarodnega sejma Agra v Gornji Radgoni. Ocenjevanje je potekalo od 30. maja do 2. junija 2017 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.

OCENJEVALNA KOMISIJA:

Predsednica:
Stanka Podkrajšek, univ.dipl.inž.živ.teh., Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana

Člani:
prof.dr. Bogdan Perko, Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana
dr. Andreja Čanžek Majhenič, Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana
Petra Osterman, univ.dipl.inž.živ.teh., Viški vrtci, Ljubljana
prof.dr. sc. Jasmina Havranek, Agronomski fakultet Zagreb
prof.dr. Neven Antunac, Agronomski fakultet Zagreb

Tehnični vodja:
mag. Franc Muhič, Ljubljana

STATISTIČNI PODATKI O UDELEŽENCIH IN REZULTATIH OCENJEVANJA

Na ocenjevanju je sodelovalo 29 podjetij z 162 izdelki:

Država Podjetja Izdelki
Slovenija 23 120
Hrvaška 5 33
Avstrija 1 6
Srbija 2
Nemčija 1

 

PODELJENA ODLIČJA

Šampioni 9
Velika zlata medalja 51
Zlata medalja 41
Srebrna medalja 39
Bronasta medalja 14
Skupaj 154

Šampioni
Drautaler in Naturrinde 45 % Fett i.Tr. – Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Kärntner Rahmkäse 55 % Fett i. Tr. Tilsiter – Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Mölltaler Almkäse 50 % Fett i. Tr. – Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Trdi sir Krnčan – Kmetija Na Krnicah, Janez Lapanje, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Posneto mleko v prahu – Pomurske mlekarne, d.d.
Slovensko čajno maslo – Pomurske mlekarne, d.d.
UHT homogenizirana sladka smetana, 33 % m.m. – Pomurske mlekarne, d.d.
Mliječni puding čokolada – Prehrambena industrija Vindija d.d.
Mliječni puding vanilija – Prehrambena industrija Vindija d.d.

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila:
Sirarni Gugala, Bojan Kavčič – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji za sir Tolminc, ki je dosegel vse možne točke.
Trdi polnomastni sir Tominc se ponaša z dolgo in bogato tradicijo povezano z začetki pašništva in sirjenje surovega mleka v visokogorskih planinah zgornjega Posočja.
Komisija ceni ohranjanje tradicije in zagotavljanje skladnosti ter kakovosti po kriterijih Specifikacije za sir z EU znakom zaščitene označbe geografskega porekla.
Komisija je soglasno podelila posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost siru Tolminc, Sirarne Gugala tudi zato, ker je proizvajalec eden redkih v Sloveniji, ki vztraja pri izdelovanju sirov po najzahtevnejših pravilih za sir z dodano vrednostjo in s tem nenazadnje skrbi tudi za prepoznavnost slovenskega sirarstva.

KOMENTAR PREDSEDNICE KOMISIJE:

Pomurski sejem tudi letos uspešno nadaljuje tradicijo organizacije senzoričnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov. To ocenjevanje je edino v Sloveniji, ki pokrije širok spekter celotne proizvodnje mleka in mlečnih izdelkov iz industrijskega in privatnega sektorja z mednarodno udeležbo.
O izjemni kakovosti sodelujočih slovenskih in tujih proizvajalcev priča velika bera najvišjih ocen, saj samo 5% izdelkov ni doseglo kriterijev za priznanja. To pomeni, da se sodelujoči proizvajalci zavedajo in prepoznajo kakovostne parametre za posamezne izdelke. 9 šampionov pa je dokaz vzdrževanje visokega nivoja kakovosti in priznavanje pomembnosti omenjenega ocenjevanja.

Še posebej razveseljivo je dejstvo, da z ocenjevanjem raste kakovost vse večjega števila manjših proizvajalcev in njihovih izdelkov, s tem pa tudi kakovost lokalne slovenske samooskrbe. Dolgoletni trud Pomurskega sejma za večanje raznolikosti ponudbe z vključevanjem zasebnega sektorja se je očitno obrestoval. Hkrati pa ob strokovni doslednosti in visokih kriterijih mednarodne strokovne ocenjevalne komisije temu najpomembnejšemu ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji ostajajo zvesti tudi vsi veliki industrijski proizvajalci, ki vsako leto potrjujejo svojo kakovost tradicionalnih izdelkov in/ali kakovost novih proizvodov.

V pomoč tehnologom pri nadaljnjem izboljševanju njihovega dela so opisi glavnih napak za izdelke, ki so bili ocenjeni z manj kot 18 točkami. Letos je bilo opaziti nekaj nesporazumov glede napačnih deklaracij in/ali napačne razporeditve izdelkov po skupinah, pri sadnih pripravkih pa je opaziti njihovo izrazito sladkost oz. presladkost.
Delo ocenjevalne komisije je s pomočjo tehničnega vodje, ki odlično pozna pravila izvedbe senzorične analize ter lastnosti mleka in mlečnih izdelkov in ob brezhibni organizaciji ocenjevanja celotne ekipe Pomurskega sejma, potekalo nemoteno in brez večjih razlik pri točkovanju.

Predsednik ocenjevalne komisije:
Stanka Podkrajšek, univ.dipl.inž.živ.teh.

Tajnik ocenjevalne komisije:
mag. Franc Muhič

Gornja Radgona, 6. junij 2017

Rezultati ocenjevanja (PDF)