Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov 2016

OCENJEVANJE 2016


ZAPISNIK

o 30. ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 54. mednarodnega sejma Agra v Gornji Radgoni. Ocenjevanje je potekalo od 31. maja do 3. junija 2016 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.

OCENJEVALNA KOMISIJA:

Predsednik:
prof.dr. Bogdan Perko, Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana

Člani:
Nežka Bajt, univ.dipl.inž.živ.teh., Biotehniški center Naklo
Petra Osterman, univ.dipl.inž.živ.teh., Viški vrtci, Ljubljana
Stanka Podkrajšek, univ.dipl.inž.živ.teh., Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana
prof.dr. Samir Kalit, Agronomski fakultet Zagreb
prof.dr. Neven Antunac, Agronomski fakultet Zagreb
dr.sc. Nataša Mikulec, Agronomski fakultet Zagreb

Tehnični vodja:
mag. Franc Muhič, Ljubljana

STATISTIČNI PODATKI O UDELEŽENCIH IN REZULTATIH OCENJEVANJA

Na ocenjevanju je sodelovalo 248 podjetij z 155 izdelki:

Država Podjetja Izdelki
Slovenija 21 111
Hrvaška 5 32
Avstrija 1 7
Bosna in Hercegovina 1 4
Nemčija   1

 

PODELJENA ODLIČJA

Šampioni 10

Velika zlata medalja 65

Zlata medalja 36
Srebrna medalja 24
Bronasta medalja 12
Skupaj 147

Šampioni

Bio + Rahmkäse 55 % Fett i.Tr. – Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Alpsko mleko brez laktoze, 1,5 % m.m. – Ljubljanske mlekarne, d.d.
Sirutka – Mini mljekara – Veronika d.o.o.
Desert – jogurt z vanilijo in podloženimi višnjami, 4,9 % m.m. – Mlekarna Celeia, d.o.o.
Trajno mleko, 3,5 % m.m. – Mlekarna Celeia, d.o.o.
Desert – jogurt z vanilijo in podloženimi jagodami, 4,9 % m.m. – Mlekarna Celeia, d.o.o.
Pinjenec – bezeg limona – Pomurske mlekarne, d.d.
Vivis svježi krem sir natur – Vindija d.d. Prehrambena industrija
Capro Fresh – svježi sir od kozjeg mlijeka – Vindija d.d. Prehrambena industrija
Ovidur – tvrdi sir od ovčjeg mlijeka – Vindija d.d. Prehrambena industrija

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila:

Pomurskim mlekarnam d.d. za njihov odličen program masla, ki se je predstavil na ocenjevanju:
Slovensko surovo maslo
Ljutomersko maslo
Slovensko čajno maslo

Predsednik ocenjevalne komisije:
prof.dr. Bogdan Perko

Tajnik ocenjevalne komisije:
mag. Franc Muhič

Gornja Radgona, 6. junij 2016

Rezultati po proizvajalcih (PDF)