o 30. ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 54. mednarodnega sejma Agra v Gornji Radgoni. Ocenjevanje je potekalo od 31. maja do 3. junija 2016 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.
Predsednik:
prof.dr. Bogdan Perko, Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana
Člani:
Nežka Bajt, univ.dipl.inž.živ.teh., Biotehniški center Naklo
Petra Osterman, univ.dipl.inž.živ.teh., Viški vrtci, Ljubljana
Stanka Podkrajšek, univ.dipl.inž.živ.teh., Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana
prof.dr. Samir Kalit, Agronomski fakultet Zagreb
prof.dr. Neven Antunac, Agronomski fakultet Zagreb
dr.sc. Nataša Mikulec, Agronomski fakultet Zagreb
Tehnični vodja:
mag. Franc Muhič, Ljubljana
Na ocenjevanju je sodelovalo 248 podjetij z 155 izdelki:
Država | Podjetja | Izdelki |
Slovenija | 21 | 111 |
Hrvaška | 5 | 32 |
Avstrija | 1 | 7 |
Bosna in Hercegovina | 1 | 4 |
Nemčija | 1 |
Šampioni 10
Velika zlata medalja 65
Zlata medalja 36
Srebrna medalja 24
Bronasta medalja 12
Skupaj 147
Bio + Rahmkäse 55 % Fett i.Tr. – Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Alpsko mleko brez laktoze, 1,5 % m.m. – Ljubljanske mlekarne, d.d.
Sirutka – Mini mljekara – Veronika d.o.o.
Desert – jogurt z vanilijo in podloženimi višnjami, 4,9 % m.m. – Mlekarna Celeia, d.o.o.
Trajno mleko, 3,5 % m.m. – Mlekarna Celeia, d.o.o.
Desert – jogurt z vanilijo in podloženimi jagodami, 4,9 % m.m. – Mlekarna Celeia, d.o.o.
Pinjenec – bezeg limona – Pomurske mlekarne, d.d.
Vivis svježi krem sir natur – Vindija d.d. Prehrambena industrija
Capro Fresh – svježi sir od kozjeg mlijeka – Vindija d.d. Prehrambena industrija
Ovidur – tvrdi sir od ovčjeg mlijeka – Vindija d.d. Prehrambena industrija
Pomurskim mlekarnam d.d. za njihov odličen program masla, ki se je predstavil na ocenjevanju:
Slovensko surovo maslo
Ljutomersko maslo
Slovensko čajno maslo
Predsednik ocenjevalne komisije:
prof.dr. Bogdan Perko
Tajnik ocenjevalne komisije:
mag. Franc Muhič
Gornja Radgona, 6. junij 2016